Keitä me olemme?

Olemme Mervi (s.85) ja Jani (s.84). Mervin koulutustausta on Agrologi (AMK) sekä mehiläistarhaajan ammattitutkinto, ja Jani toimii tilanpidon lisäksi myös LVI-alan yrittäjänä yrityksessä Virtalan LVI oy. Perheeseen kuuluu myös poikamme Joona (s.1/13) sekä tyttäremme Ilona (s.11/15).

Highland Cattle

Highland cattle on alunperin skotlantilainen rotu, jota käytetään pääasiassa emolehmä ja- lihatuotantoon. Ylämaan nauta on erittäin säänkestävä paksun nahkansa ja karvapeitteensä ansiosta, joten se voi laiduntaa ympärivuotisesti Suomessakin. Eläimen hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin suotavaa, että sillä on mahdollisuus päästä tuulensuojaan pahimmilla myräköillä. Myös sulaa juomavettä on oltava saatavilla sekä kuivitettu makuupaikka.

Highland cattle on hitaasti kasvava nautarotu, joka tyypillisesti ruokitaan pelkällä korsirehulla. Lihaksi kasvatettavat sonnit teurastetaan yleensä 2,5-3,5 vuoden ikäisinä.

Luonteeltaan Highland nauta on hyvin säyseä, rauhallinen ja utelias, kuten naudat yleensä. Myös sonnit ovat yleensä hyvin rauhallisia. Highlanderi on hyvin terve ja pitkäikäinen rotu. Emon käyttöikä voi olla helposti jopa 15-vuotta.

Lisää tietoa ylämaan naudoista löytyy Suomen Highland Cattle Club ry:n sivuilta.