Highlandin liha

Highland on alkukantainen rotu, eikä sitä ole jalostettu voimakkaaseen lihaksen kasvuun. Eläimet tyypillisesti ruokitaan pelkällä korsirehulla ja teuraaksi kasvatettavien eläinten kasvatusaika on noin kaksikertainen muihin nautarotuihin verrattuna. Hitaan kasvatuksen ansiosta lihasta tulee erityisen tummaa ja aromikasta, hieman hirvenlihan tyyppistä, mutta paljon maukkaampaa.

Raakakypsyttäminen

Naudanlihan raakakypsyttäminen on välttämätöntä, jotta lihasta tulee mureaa ja sen maku pääsee oikeuksiinsa.Vakuumiin pakattu liha raakakypsyy 0- +2 asteen lämpötilassa, joten tavallinen jääkaappi on liian lämmin tähän tarkoitukseen. Sopiva aika raakakypsytykselle on noin 1 kuukausi, mutta hieman pidempikään aika ei ole pahitteeksi. Raakakypsymisen aikana lihan omat entsyymit pehmentävät lihan sidekudosta ja liha mureutuu.

Mikä ruhonosa sopii mihinkin ruokaan?

Ruhokaavio

  1. Paahtopaisti; Ohuet pihvit, uunipaisti
  2. Sisäpaisti; Ohuet pihvit, uunipaisti
  3. Ulkopaisti; haudutettavat suikale -ja palapaistit, vokkiruuat
  4. Kylki; jauheliha
  5. Potkat; jauheliha
  6. Pyöröpaisti; Ulkopaistin tapaan
  7. Kulmapaisti; ulkopaistin tapaan
  8. Lapa; palapaisti, karjalanpaisti, keitot
  9. Etuselkä; Kuten lapa
  10. Niska; Pihvit, pataliha
  11. Ulkofile; pihvit
  12. Sisäfile; pihvit

Grillimakkara

Myymälä

Ulkopaisti